Download
  • 2024. február 7., szerda
  • Eindhoven
  • DAF Trucks N.V.
 

A DAF Trucks 2023-ban kiváló teljesítményt nyújtott

Rekord gyártás és piacvezető szerep öt országban

2023-ban kiválóan teljesített a DAF Trucks. A holland tehergépkocsi-gyártó rekord mennyiségű, összesen 69 800 egységet gyártott, és legalább öt európai országban ért el piacvezető szerepet.

 
DAF Trucks in 2023
2023-ban a DAF Trucks kiváló teljesítményt nyújtott: rekord mennyiségű, 69 800 tehergépkocsit gyártott, és öt európai országban ért el piacvezető szerepet.
 

2-es elektromos tehergépkocsi üzemének megnyitásával. Ezt a mérföldkövet nem sokkal később a többtengelyes XD és XF tehergépkocsik bevezetése követte, a Construction építőipari járművek széles választékát is beleértve.

Az új generációs termékvonal a (zéró károsanyag-kibocsátású) városi áruterítésre szolgáló XB és XB Electric típusokkal egészült ki. Az új generációs termékcsalád sikerét bizonyította az 50 000. új generációs tehergépkocsi legyártása is.

Díjak

Az új DAF XF 450-et hozta ki győztesnek három német, több márkát összehasonlító teszt is, kategóriaelső üzemanyag-hatékonyságát és alacsony CO2-kibocsátását kiemelve. Ennek eredményeként az XF-et választották meg „2023 zöld tehergépkocsijának”, majd elnyerte a „European Transport Award for Sustainability” (Európai szállítási díj a fenntarthatóságért) díjat is. Az XF 450 emellett a European Truck Challenge teszten is győzedelmeskedett, ahol a kombinált dízel- és AdBlue-fogyasztás, valamint a kényelem terén túlszárnyalta a várakozásokat.

Rekord gyártás 69 800 tehergépkocsival

A tavalyi évben a DAF eindhoveni és leylandi telephelyén összesen több mint 69 800 tehergépkocsit gyártott, amivel új termelési rekordot állított fel. 2023-ban 57 900 közepes és nagy igénybevételre méretezett CF, XD, XF, XG és XG+ tehergépkocsi gördült le a gyártósorról (2022-ben 56 100), továbbá 11 900 LF és XB áruterítő tehergépkocsi készült (2022-höz hasonló mennyiség).

Öt európai országban piacvezető

A DAF a nagy igénybevételre méretezett tehergépkocsik szegmensében az Egyesült Királyságban (28,8%), Hollandiában (31,2%), Belgiumban (20,2%), Magyarországon (23,1%) és Bulgáriában (22,2%) is megőrizte piacvezető helyzetét. Ezen kívül a DAF lett az első számú importmárka Németországban. Európa egészét tekintve a holland gyártó egy körülbelül 343 000 egységből álló rekord méretű piac 15,6%-os piaci részesedését könyvelhette el.

A közepes igénybevételre szánt járművek szegmensében a DAF 9,1%-os piaci részesedést szerzett, és továbbra is piacvezető az Egyesült Királyságban (36,6%).

A DAF 15 éve piacvezető Magyarországon

A DAF Magyarországon kimagasló mérföldkőhöz érkezett 2023-ban, 15 éve folyamatosan piacvezető az értékesített tehergépjármű darabszám alapján, és ezzel olyan eredményt ért el, amelyet még egyetlen más márka sem tudott teljesíteni. A piacot meghatározó mennyiségű nyergesvontatók mellett a DAF rekord eredményt ért el a felépítményes tehergépkocsik értékesítésében is, 50%-al több jármű került értékesítésre az előző évhez viszonyítva.

Európán kívüli eladások

A DAF tavaly több mint 7 500 tehergépkocsit értékesített az Európai Unión kívül, és új átadási rekordot állított fel Ausztráliában, Új-Zélandon és Dél-Afrikában. Kolumbiában a DAF piacvezető helyet szerzett a „bulldogfülkés” tehergépkocsik szegmensében.

DAF Components

A DAF Components világszerte több mint 1 850 PACCAR motort szállított vezető busz- és speciális járműgyártóknak. A Brüsszelben megrendezett nemzetközi Busworld kiállításon bemutatta az autóbuszokhoz készült új PACCAR MX-11 és MX-13 motorokat. Az új hajtásláncok új etalont állítottak fel az üzemanyag-hatékonyság és az utasok kényelme terén (az alacsony fordulatszámon elérhető nagy nyomatéknak köszönhetően).

Kiváló szolgáltatás

A DAF kiváló ügyfélszolgálatát a termékek és szolgáltatások széles választéka támasztja alá. A PACCAR Parts Europe rekordszámú, 27 új TRP üzletet nyitott Európában, Ázsiában, Dél-Amerikában és Afrikában. Emellett a DAF megkezdte egy új, környezetbarát PACCAR Parts elosztóközpont építését is, amely iparágvezető alkatrészellátást biztosít a DAF-márkakereskedők és az ügyfelek számára Németországban, Svájcban és Kelet-Franciaországban. A DAF Trucks 2023-ban a DAF MultiSupport javítási és karbantartási szerződések számának 250 000-es  mérföldkövét is elérte. Az év végére több mint 1 200 szállítmányozási flotta részesült az európai PACCAR Parts Fleet Services (flottaszolgáltatás) program előnyeiből, amely Európa-szerte fix alkatrészárakat és egységes számlázást kínál.

A DAF 2024-ben

„A becslések szerint az európai tehergépkocsi-ipar 16 tonnán felüli piacán 2024-ben 260 000 és 300 000 közé tehető majd az újonnan regisztrált tehergépkocsik száma” – nyilatkozta Harald Seidel, a DAF Trucks N.V. elnöke. „Iparágvezető tehergépkocsijainknak és első osztályú szolgáltatásainknak, valamint fantasztikus munkatársainknak és professzionális márkakereskedőinknek köszönhetően készen állunk a siker következő lépésére.”

 

 
 

Sajtókapcsolat

Ön újságíró? Keressen bennünket a vállalatunkkal, termékeinkkel és szolgáltatásainkkal, illetve bármilyen egyéb témával kapcsolatos bővebb tudnivalókért.

Rutger Kerstiens
Vállalati kommunikációs részleg

Telefon: +31 (0)40 214 4191
E-mail: rutger.kerstiens@daftrucks.com

Rutger Kerstiens