2018. szeptember 19. | Hannoverben | DAF Trucks N.V.

Innovatív elektromos tehergépkocsik mutatják a jövőbe vezető utat


DAF tehergépkocsik a 2018-as IAA kiállításon Hannoverben

  • DAF LF akkumulátoros, elektromos meghajtású, innovatív tehergépkocsik
  • DAF CF akkumulátoros, elektromos meghajtású, innovatív tehergépkocsik
  • DAF CF innovatív hibrid elektromos tehergépkocsik
  • Az ügyfelek valós körülmények közötti tesztjei 2018-ban és 2019-ben kezdődnek

„Múltbeli örökségünkre büszkén, a jelenben elért sikerekre építkezve, optimistán tekintünk a jövőbe” – ez a DAF mottója a szeptember 20-tól 27-ig megrendezésre kerülő 2018-as hannoveri IAA kiállításon. A rendezvényen a DAF Trucks piacvezető termékeinek és szolgáltatásainak teljes választékát bemutatja. Ezek az újdonságok vállalatunk innovatív szállítmányozási megoldások fejlesztésében szerzett 90 éves tapasztalatának eredményeként születtek meg. A DAF piacvezető a vontatók szegmensében, és első helyen áll az üzemanyag-hatékonyság, a rendelkezésre állás, a megbízhatóság és a járművezetői kényelem szempontjából. A DAF a minőségi hajtáslánc területén betöltött vezető pozícióját - az Európa legnagyobb tehergépkocsi kiállításán bemutatásra kerülő fejlett és innovatív LF Electric, CF Electric és CF Hybrid tehergépkocsik bizonyítják, hogy fontos szerepet töltenek be a DAF fuvarozástechnikát formáló döntéseinek meghozatala során.

A DAF-stand kiemelkedő helyen, a kiállítási komplexum 17-es számú csarnokában található meg. A kiállítás 2 500 m2 területen mutatja be a teljes országúti és kereskedelmi termékcsaládot, mely új dimenziókat teremt a minőség, az alacsony üzemeltetési költségek és a teljesítmény terén. A kiállított DAF tehergépkocsik között szerepel az áruterítésre szolgáló LF, a sokoldalú, az alkalmazások széles köréhez tervezett CF, valamint a vállalat nehéz- és hosszú távú fuvarozásra gyártott „zászlóshajója”, az XF típus is. A CF és XF típus elnyerte a „2018-as év nemzetközi tehergépkocsija” díjat az üzemanyag-hatékonyság 7 százalékos javulását eredményező műszaki újítások átfogó csomagjának köszönhetően, amely új etalont teremtett az iparágban. A DAF LF típust a „2018-as év flotta tehergépkocsijának” választották az Egyesült Királyságban.

Kiemelendő a fontossága a DAF-nak, valamint 1100 márkakereskedőjének és márkaszervizének, akik teljes körű szolgáltatásokkal támogatják az élvonalbeli termékeket. A PACCAR Financial, a PacLease, a PACCAR Parts, a DAF MultiSupport javítás és karbantartás, valamint a DAF Connect flottakezelő rendszer kiemelt helyet kapnak a DAF IAA-standján.  

Úton a zéró károsanyag-kibocsátással járó fuvarozás felé

Annak érdekében, hogy még jobban kihangsúlyozza piacvezető helyét az üzemanyag-hatékonyság és az alacsony károsanyag-kibocsátás területén, a DAF innovatív tehergépkocsijainak teljes választékát bemutatja az IAA kiállításon. Ezek között szerepel a közepes és nagy igénybevételű városi áruterítésre szolgáló elektromos LF és elektromos CF, valamint a közepes hatótávolságú áruterítésre szánt hibrid CF, amely zéró károsanyag-kibocsátást kínál a városokon belül, valamint a legjobb általános hatékonyságot. Ezeket az innovatív megoldásokat azért fejlesztjük, hogy bajnokai legyünk a nagyvárosok levegőminőségével kapcsolatos igényeknek, és csökkentsük a CO2-kibocsátás mértékét.

Innovatív DAF LF Electric tehergépkocsi

A DAF LF Electric egy 19 tonnás, teljesen elektromos tehergépkocsi, amely zéró károsanyag-kibocsátással teszi lehetővé a nagyvárosi áruterítést. A Cummins technológiával működő tehergépkocsi egy 195 kW/266 LE teljesítményű elektromos motorral van felszerelve (csúcsteljesítmény: 250 kW/340 LE). A motort egy 222 kWh-s akkumulátorcsomag táplál, így téve lehetővé a maximum 220 kilométeres hatótávolságot a teljesen terhelt tehergépkocsi számára. Mivel az akkumulátorcsomag moduláris, a kapacitást az ügyfél által igényelt hatótávolság szerint be lehet állítani. Nagyvárosi áruterítéshez a DAF LF Electric 220 kilométeres hatótávolsága ideális. 

Innovatív DAF CF Electric tehergépkocsi

A DAF CF Electric az ideális zéró károsanyag-kibocsátású megoldás a nagyobb rakománysúlyt és mennyiségeket megkövetelő városi áruterítéshez. Ilyenek közé tartozik például az áruházi szállítás, ahol az egy- vagy kéttengelyes félpótkocsik a leginkább használatosak. 

A CF Electric egy 4x2-es vontató, amely maximum 37 tonna járműkombináció össztömegű (GCW) alkalmazásokhoz használható. A tehergépkocsi a sokoldalú DAF CF („A 2018-as év nemzetközi tehergépkocsija”) sorozatára épül, és a VDL fejlett E-Power technológiáját alkalmazza a teljes egészében elektromos üzem érdekében. Az intelligens erőátvitel középpontjában a 210 kW/286 LE (csúcsteljesítmény: 240 kW/326 LE) teljesítményű elektromos motor áll, amelyet a 170 kWh-s lítium-ion akkumulátorcsomag lát el energiával. 

A CF Electric hatótávolsága hozzávetőlegesen 100 kilométer, amely ideális az intenzív nagyvárosi áruterítő alkalmazásokhoz. Az akkumulátorok gyorstöltése 30 perc alatt elvégezhető, a teljes töltés pedig mindössze 1,5 órát vesz igénybe. Az áru fel- és lerakodása alatt el lehet végezni az akkumulátorcsomag töltését is.

Innovatív DAF CF Hybrid tehergépkocsi

A DAF CF Hybrid típust arra fejlesztették ki, hogy elektromos meghajtással és zéró károsanyag-kibocsátással lehessen fuvarozni városi környezetben, ugyanakkor a legmodernebb, kifejezetten tiszta dízel technológiának köszönhetően városon kívül legnagyobb hatótávolságot biztosítson. Az elektromos és a dízel meghajtás kombinációja maximális logisztikai hatékonyságot tesz lehetővé.

A kifinomult DAF CF Hybrid a rendkívül hatékony 10,8 literes PACCAR MX-11 motorral (330 kW/450 LE) és egy ZF elektromos motorral (75 kW/100 LE / csúcsteljesítmény: 130 kW/175 LE), valamint egy kifejezetten a hibrid hajtásláncokhoz tervezett ZF Traxon sebességváltóval van felszerelve. 

Az elektromos motort egy 85 kWh-s akkumulátorcsomag működteti, amely teljes mértékben elektromos, zéró károsanyag-kibocsátású, a járműkombináció legnagyobb össztömegétől függően 30–50 kilométeres hatótávolságot tesz lehetővé. Az akkumulátorok út közben a dízelmotor segítségével tölthetők, a töltőhelyen pedig egyenáramú töltővel van lehetőség az akkumulátorok töltésére. Az akkumulátorok teljes gyorstöltése 30 perc alatt elvégezhető, a 80%-os töltöttségi szintet pedig mindössze 20 perc alatt el lehet érni.

Városon kívül a CF Hybrid a környezetbarát és hatékony PACCAR MX-11 dízelmotorral működik. Ilyenkor a hibrid technológia az intelligens energiagazdálkodásnak köszönhetően további üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé. A fékezés közben termelt elektromos áramot a rendszer a villanymotorba táplálja - akárcsak a lejtmeneti sebességszabályozó és a domborzatkövető tempomat - hogy a villanymotor az üzemanyag-fogyasztást leginkább befolyásoló helyzetekben segíthesse a dízelmotor munkáját.

A hibrid rendszer akkumulátorcsomagja látja el árammal az elektromos hajtásláncot, az elektromos levegőkompresszort és az opcionális intelligens e-mellékhajtást is. Az e-PTO hűtőberendezés üzemeltetésére használható félpótkocsikon hőmérsékletszabályozott szállítás céljából; ezáltal még halkabb üzem lehetséges.

Ügyfélközpontú stratégia

„Minden fejlesztésünk fő mozgatórugója, hogy ügyfeleink számára értéknövelt és hasznos szolgáltatást biztosíthassunk” – nyilatkozta Ron Borsboom, az igazgatótanács termékfejlesztésért felelős tagja. „Ezt mindig úgy hajtottuk végre, és a jövőben is úgy szándékozunk megtenni, hogy bevezetésük előtt alaposan teszteljük új fejlesztéseinket. Ezt az ügyfélközpontú stratégiát alkalmazzuk az elektromos és hibrid tehergépkocsik esetében is. A jövőben valószínűleg mindenütt elterjednek majd a zéró károsanyag-kibocsátású és halkan üzemelő járművek, mert a nagyvárosokban fokozódik az igény, hogy teljesen tiszta, károsanyagmentes zónákat hozzanak létre a városhatáron belül. Ebből következően különféle megoldások széles választékára lesz szükség ahhoz, hogy meg tudjunk felelni ügyfeleink igényeinek.” 

Az első CF Electric tehergépkocsikat a legnagyobb ügyfelek idén kezdhetik alávetni az üzemi tesztelésnek, és 2019-ben hasonló üzemi tesztek elindítását tervezik az LF Electric és a CF Hybrid típusokkal is. A DAF azonnal készen áll ezeknek az innovatív tehergépkocsiknak a bevezetésére, amint a piac is készen áll erre.

DAF-kiválóság már 90 éve

Annak megünneplésére, hogy 90 év telt el azóta, hogy Hub van Doorne lefektette a DAF vállalat alapjait, egy az 1960-as évek végéről származó történelmi DAF 1600-as típust is kiállítanak az IAA kiállítóstandján egy exkluzív, 90. évfordulós kiadású XF-fel együtt. Ezzel a rendkívül különleges DAF XF tehergépkocsival emlékeznek meg a DAF 1928-as alapításáról. Az évfordulós kiadású járművet prémium opciócsomaggal, exkluzív matricázással és külső díszítőelemekkel látják, és a legnagyobb teljesítményű, 530 LE-s/390 kW-s PACCAR MX-13 motorral szerelik fel. A tehergépkocsi elején, a fülke oldalain és hátulján, valamint a fényűzően berendezett, teljes bőrbelsővel készült beltérben elhelyezett híres, történelmi logó büszkén hirdeti a DAF eseményekben gazdag múltját.

A DAF az elmúlt 90 évben kifejlesztette az európai tehergépkocsi-ipar vezető járműveit.

Az idei év első felében a vállalat piaci részesedése az európai tehergépkocsi-piac nehézfuvarozási szegmensében a 2017-es 15,3%-ról 16,5%-ra emelkedett. Nehéz tehergépjárművek tekintetében a DAF Trucks piacvezetőnek számít Hollandiában, Magyarországon, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Belgiumban, Romániában, a Cseh Köztársaságban és Bulgáriában, és a vontatójárművek szegmensében piacvezető Európában. A legnagyobb európai tehergépkocsi-piacnak tekinthető Németországban a DAF a legnagyobb importmárka.

„A hatékonyság és a minőség tekintetében etalonnak számító, kiváló tehergépkocsijaival és piacvezető szolgáltatásaival a DAF nagyszerű helyzetben van ahhoz, hogy még tovább növelje jelenlétét egész Európában és azon túl is” – jelentette ki Harry Wolters, a DAF Trucks elnöke. 

A 17-es csarnokban felállított DAF-stand külön helyet szentel a távolsági és a kereskedelmi tevékenységekhez kifejlesztett, kategóriaelső tehergépkocsik számára, ami kihangsúlyozza, hogy a DAF minden alkalmazáshoz a tökéletes járművet kínálja. 

A következő járművek lesznek kiállítva a DAF-standnál a 17-es csarnokban (standszám: B20):

Napjaink piacvezetője

Országúti tehergépkocsik

XF 530                                  4x2 vontató Super Space Cab fülkével
XF 530                                  6x2 vontató Super Space Cab fülkével
XF 480                                   6x2 merev felépítésű jármű gyári BDF alvázkerettel

Kereskedelmi tehergépkocsik

LF 290 Construction           4x2 merev felépítésű jármű nappali fülkével
CF 450                                 8x2 merev felépítésű jármű VDL horgos emelőrendszerrel
CF 450                                 8x4 merev felépítésű jármű Liebherr mixerrel


Örökségünkre büszkén

1600                                      1967-es 4x2 merev felépítésű
90. évfordulós kiadású XF 4x2 vontató Super Space Cab fülkével – limitált kiadás

Készen a jövőre

Innovatív LF Electric tehergépkocsi
Innovatív CF Electric tehergépkocsi
Innovatív CF Hybrid tehergépkocsi

 

For more information

DAF Trucks N.V.
Corporate Communications Dept. 
+31 40 214 41 91